Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme se ocitli v Kanadě, závěr.

Omnium rerum principia parva sunt.    Začátky všech věcí jsou malé, prohlásil kdysi dávno moudrý pan Cicero. I naše začátky v Kanadě byly malé. Než se ale k tomu někdy později vrátím, nechte mně dokončit naši kanadskou Odyseu.

    Letěli jsme s poškozeným motorem směrem na Švýcary. Letušky, které nás doprovázely byly očividně nervozní. Pan kanadský imigrační úředník klidně seděl na svém místě a podřimoval. Počasí bylo šeredné. Vítr letadlem mával jako pírkem. Blížili jsme se k Zurichu. Letuška nám oznámila, že letiště v Zurichu nepřijímá pro silný vítr a hustou mlhu. Letěli jsme tedy dál na Brusel. Brusel nepřijímal z týchž důvodů. Tedy dál na Londýn. Ten pro tu svou typickou anglickou mlhu ani nebyl vidět. Krásná světla nočního Londýna k nedopátrání. Letušky i náš pan kanadský průvodce začali být nervozní. Co se to děje? Není to nějaký podraz, třeba ti Rusové z toho Aeroflotu něco spunktovali. Londýn nepřijímal. Pokračovali jsme na  skotský Glasgow. Ani ten nás nepřijal. Co ted'? neodvezou nás zpět do Prahy? Všichni jsme byli napjati. A vystrašení.

    Pilot vedl naše částečně pochroumané letadlo dál. Stále hustá mlha a tma. Náhle pilot propíchl tu mlhu a prudce přistál na nějaké letištní ploše. Přistáli jsme ve skotském Prestwicku. Všichni jsme si oddechli. Byli jsme na půdě velké Británie a v bezpečí. Letadlo to vydrželo i s pokašlávajícím motorem, 

    Vystoupili jsme z letadla. Před letadlem stál kordon policistů, dvoumetrových chlapů, kteří nám do pasů dali tranzitní víza. Potom jsme byli odvezeni do jednoho z Prestwických hotelů. Museli jsme v Prestwicku zůstat, dokud nebyl motor letadla v pořádku. Ubytovali jsme se. Měli jsme zakázáno hotel opustit. Nyní jsme pro změnu byli pod ochranou Britské říše. Usnout jsme nemohli, ten let byl příliš silný zážitek.

     Rozhodl jsem se sejít dolů do vestibulu. Tam byl všude klid, bylo už pozdě večer. Zahlédl jsem bar, u kterého seděli skotští štamgasti a upíjeli jejich tmavé pivo. Přistoupil jsem k nim. Jeden se ohlédl, takový skotský hromotluk a hned mně přitahl k baru: "Pane vrchní jedno pivo tady pro tohoto mladíka...že jsi ty kluku jeden z těch utečenců z Československa!. Ted' to vysílali v televizi, úplná senzace pro naše ospalé město." Měl jsem potíže rozumět tomu jejich skotskému chrčivému přízvuku. Výborné pivo jsem vypil. Poručili mi druhé. "Hele, kamarádíčku, je to na nás, tak do toho!" Třetí pivo jsem už rezolutně odmítl. Hoši mi přáli vše nejlepší a dobrý let.

   Druhý den jsme byli všichni odvedeni do hotelového lobby, kde jsme byli informováni o stavu zdraví našeho letadla. Trvalo to další den, než jsme opět vzlétli nad mraky.  Letěli jsme směrem na Island. Po přeletu Islandu jsme letěli už za bílého slunného dne přes Gronsko. Úchvatný pohled na majestátné zasněžené velikány gronských hor. Nádhera. Ale mně nebylo moc dobře. padl na mně stesk. V pěveckém sboru Smetana, kde jsem pár let zpíval, jsme měli v repertoiru několik národních písní. Jedna mi nešla z mysli:

                                          "Ej horo horo horo vysoká

                                            Pojd' Janík domov,

                                            Já bysom išiel, keby som mohol...."

    Snažil jsem se usnout. Moje manželka už spala, padala únavou. Za pár hodin nám bylo oznámeno, že už jsme dosáhli kanadského území. Baffinúv ostrov. Pak přišel záliv Hudson bay a zakrátko jsme přistáli na letišti ve Winnipegu. Byli jsme v Kanadě. V letadle zazněl veliký potlesk.

     Všichni jsme museli vystoupit. Nastala kontrola pasů a víz. Pak bylo celní odbavení. "Mister professor, oznamte všem, že je zakázáno přivézt do Kanady jakýkoliv masný výrobek. Všechnpo, co máte z masa i konzervy odložte prosím zde do této krabice." Co ted'? Měli jsme v kufru dvě kila výborné domácí slaniny a štangli loveckého salámu od našeho strýce. Po dlouhém váhání jsem ty drahocenné poklady vhodil do krabice, abych je už nikdy nespatřil. Páni celníci měli jistě ten večer výbornou večeři.

    Pokračovali jsme na Edmonton v provincii Alberta. Tam všichni ti, co si zvolili Edmonton a Vancouver vystoupili. My, co jsme si zvolili Calgary jsme pokračovali na jih malým rozdrncaným letadélkem Douglas DC 3. Přistáli jsme v Calgary. Odvezli nás do ušnupaného hodinového hotýlku uprostřed města. Hotel Yel Plaza. Hrůza.  Ten den byl státní svátek Veteránů, ulice v centru města liduprázdné. Teploměr v hotelu oznamoval -18 stupnů Farenheita na ulici. Převedeno na celsia asi -38. Venku foukal silný ledový vítr, který sebou bral všelijaké zmuchlané papíry a jiné haraburdí. Jediný člověk, kterého jsme tam viděli byl malý otrhaný chlapec, který roznášel noviny 'Calgary Herald'. Když takhle vypadá Kanad'an, jak  asi dopadneme my? Ulice špinavé, výkladní skříně oprýskané s nějakým šuntem uvnitř. Vítejte v Kanadě!

     Byli jsme ubytováni v zašpiněných cimrách. Byla večeře placená kanadskou vládou. Do hotelové retsurace se přihnal muž a vyvolával: "Professor Marek, professor Marek, je tu mezi vámi professor Marek?

     Byl jsem zaražen. Marek, to jsem já. Ale professor? Ale přesto jsem se přihlásil. On mně okamžitě nabídl místo na universitě. Jásal jsem. To bude určitě nějaké místo technika. Leč chyba lávky. S radostí mi ten pán nabídl místo professora matematiky na katedře fysiky. Menší nedostatky v angličtině nebudou hrát roli. Zklamání. Moc jsem mu poděkoval a ujistil ho, že moje znalosti matematiky končí velkou násobilkou. Ale neměl jsem to místo professora přece jen vzít? Řekl jsem svým spoluemigrantům o té nabídce. Jak nato ten člověk přišel?? Jedna mladá se přiznalo, že to způsobila ona. Její kanadští příbuzní se jí ten večer ujali a hovořili s ní o nás všech. Ona jim sdělila, že je mezi námi mladý pán, jakýsi Marek, kterého immigrační úředník oslovoval jako prfessora. Její rodiče to hned sdělili tomu člověku, který úsilovně hledal nějakého professora matematiky. To mohla být kariéra!!

   Byli jsme v Kanadě. O našich začátcích už radostnějších v té krásné zemi až někdy příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Marek | úterý 6.10.2020 23:40 | karma článku: 25,29 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik