Pracoval jsem na projektu A1 část 2.

22. 06. 2021 23:20:10
V předešlém blogu jsem se zmínil o tom, co projekt A1 znamenal, a o některých žertíkách, kterých se kolegové dopouštěli na nevinných spolupracovnících. Úmyslně měním jejich jména, i když vím, že nikdo z nich dnes už nežije.

Překvapivě, vedení podniku, aby získalo více prostoru pro výrobní konstrukci, strčilo naši malou skupinku pěti konstruktérů technologie do boudy, kde sídlila tajemná A1. Tam jsme nebyli přijati příliš vlídně. Byli jsme tam spíš trpěni. Většina Á jedničkářů byly 'kádrové případy', i když mnozí z nich byli špičkoví odborníci v oboru 'tepla', tepelných převodů a ztrát, kterýžto obor byl klíčový ke splnění úkolu tepelně zpracovat velkou nádobu reaktoru. Byli jsme v podezření, že jsme tam byli nasazeni, abychom vše, co se v oddělení děje, nahlásili 'Zvláštnímu oddělení' podniku, což ovšem nebyla pravda. Veškeré pokusy na sblížení se setkaly s nezdarem. Chápali jsme je, i když nás to dost mrzelo. V takové atmosféře se dost těžko pracovalo.V té době jsem se učil anglicky v pražské jazykové škole a inženýr Jan Pazdera, jak jsem se už zmínil se v roce 1947 vrátil zpět do Staré vlasti. Dva roky po válce, kdy byl demobilizován z US army pracoval v Holandsku pro organizaci UNRRA. Snažil jsem se s ním navázat hovor, lákala mně jeho američtina. Špatně jsem pochodil: "Nestrkejte pane Marek nos do věcí, do kterých vám nic není. Já jsem z Rokycan a v Rokycanch chci i umřít!" Odpálil jsem od jeho pracocvního stolu. Nedůvěřivé pohledy ostatních mne provázely při mém pochodu zpět k mému stolu.

Později se poměry začaly zlepšovat. Zřejmě si mnozí uvědomovali, že tam Zvláštní oddělení nepošle celou skupinku těch, kteří by měli na ostatní dohlížet, K tomu mohli donutit i jednoho z nich, bylo by to jednodušší. Pan inženýr 'Španělák' který se nám později představil jako Evžen Sehák dokonce přišel do našeho koutku a navázal hovor. Výborná, milá sekretářka šéfa Hanička, jak se zdálo, také nelibě nesla tu naši 'segregaci' se s námi brzy spřátelila.

Nastalo pomalé tání ledů. Já jsem se pomalu seznamoval s celým tím programen vyžíhání nádoby reaktoru. Nešlo jen o vyžíhání po dokončení stavby. To žíhání (odstranování stresu v oceli) se dálo 'za pochodu ̈, čili jak se nádoba stavěla ze segmentů, které se postupně svařovaly, musely se celé díly nádoby předehřát a po svaření udržovat v určité teplotě. Celé mně to zajímalo a já jsem udělal pokus přejít z oddělení technologie do oddělení A1. Šéf A1 ing. Prachař s mým přestupem souhlasil, dokonce i můj nadřízený, šéf technologie. Od roku 1965 jsem tedy pracoval v A1. Moji bývalí kolegové to přijali s nelibostí. To hraničilo se zradou. Ájedničkáři mne přijali vlídně. Ihned pro mně udělali uvítací trachtaci, i moji bývalí kolegové byli přizváni. Paní uklízečka nadělala haldu chlebíčků nechybělo ani víno. Celkem se dá říci, že ta bariéra nedůvěry byla zbořena. Inženýr Pazdera byl mimořádně vstřícný, myslím, že ho trochu mrzelo, že mne tehdy od svého stolu tak stroze odpálil, leč to se dalo pochopit. Projekt A1, žíhání reaktoru byla technologie nevyzkoušená a většia něch, kteří byli zodpovědni za úspěšný projekt byli lidé, kteří sice byli špičkoví odborníci, ale kádrově nespolehliví. Bylo to,dilema: 'Bud se to podaří a dostanete řády, anebo se to nepovede a půjdete do díry'. Byl to projekt ostře sledovaný StB. Ti lidé, kteří byli přímo zodpvědní za zdar projektu, pracovali v neustálém stresu. Evžen Sehák pracoval denně hodiny přes čas, kouřil jednu cigaretu za druhou, jednu si zapálil, položil ji na okraj stolu a hned si zapaloval další. Neustále pil kávu. Toho pověstného 'Turka'. Kávu dopil a hned si do zbylého logru nalil horkou vodu z vodovodu. Celé noci nespal. Jeden z výpočtářů, Moravský Slovák, inženýr Lahoda, praktikující katolík, se zdál být člověkem, který vše klidně přehlížel. Přihlásil se na kurzy pro pracující..'Marxismus-leninismus v praxi'. Po každé lekci přišel do práce a prováděl pro nás rekapitulace těch blábolů, které se den před tím 'učil'. Vždy s otevřenou Biblí, kterou on ty žvásty vyvracel. Vše mu procházelo....doplatil na to až po skončení projektu.

Ještě než jsem přestoupil do A1s se udála ta scénka s Jaruškou a jejích nožičkách v tuši. Všichni zaměstnanci oddělení A1 a náš malý kolektivek, jsme museli každý den po skončení práce zakrýt rýsovací prkna černou plentou, veškeré dokumenty musely být uloženy v psacích stolech a ty stoly zamčené. Denně to kontroloval vedoucí Zvláštního oddělení. Každé opomenutí těchto nařízení mohlo být považováno za sabotáž. Domnívám se ale, že ani ten agent Zvláštního oddělení neměl zájem takové přestupky hlásit 'výš'. Znamenalo by to pro něho zbytečné komplikace.

Na podzim roku 1966 byl celý prováděcí projekt dokončen a velká část Ajedničkářů včetně mně se přesunula na Slovensko, do Jaslovských Bohunic, kde se začalo se svařováním a žíháním nádoby reaktoru.

O tom v příštím, doufám ne tak nudném blogu jako je tento.

Autor: Jan Marek | úterý 22.6.2021 23:20 | karma článku: 21.51 | přečteno: 633x

Další články blogera

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma článku: 37.39 | Přečteno: 4350 | Diskuse

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma článku: 27.82 | Přečteno: 672 | Diskuse

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma článku: 28.89 | Přečteno: 670 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.26 | Přečteno: 226 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1415 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 466 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 691

Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...