Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čičenice, konečná stanice.

Z Cancúnu jsem si vyjel do Chichen-Itzá. Ta leží na dálnici, která spojuje Cancún s Yucatánským městem Mérida. Cestou busem jsem hovořil s Mexikáncem, který neuměl anglicky a já neuměl mexicky. A přesto jsme si hezky popovídali.

Autobus projížděl městem Valladolid, kde byla krátká zastávka. Tam se k autobusu přihnalo  několik malých kluků, kteří zvědavě okukovali všechny 'Gringos', kteří se z autobusu vyrojili. i několik pesos z nich vymámili. Autobus pak pokračoval až k Chichen-Itzá, kde končil v malé chudé vesnici Pista. Odtud už vedla prašná silnice do celého objektu, který byl vzdálen jen asi 3 kilomery od vesnice. K těm památkám se dalo dojít pěšky, což byl podnik dost nebezpečný, nebo taxíkem. Nebezpečný ne pro nějakou bandu lupičů číhajících na nic netušícího Gringa, ale pro to, že ta silnice je úzká, bez příkpou a která je lemovaná vysokým neprostupným tropickým porostem. Návštěvník je tam vystaven na milost a nemilost řádících taxikářů, kteří silnicí projíždí skoro nadzvukovou rychlostí.Těch taxíků tam stála celá řada a za pouhé 3 dolary se člověk dostal až k bráně. Ty tři dolary bylo ale opravdu moc, což zjistíme v okamžiku, kdy do taxíku vstoupíme.. Dveře byly zavěšeny na kusech kožených pruhů, kus podlahy u pasažera chybělo a tak jsem musel mít nohy opřené skoro na palubní desce a zakrýt si obličej, aby mi kamínky, které prudce ze silnice létaly do auta nerozbily obličej. Leč do Čičenic jsem se ve zdraví a celkem nepoškozen dostal.

Hned v bráně jsem navštívil muzeum mayské kultury, kde jsem se dozvěděl vše podstatné o celém objektu, o všech těch záhadných stavbách a kultuře Mayů vůbec, do značné míry ovlivněné kulturou bojovných Toltéků, jejich dobyvatelů, včetně jejich kalendáře, který tak vehementně předpovídal konec světa v roce 2012 a který se, jak všeobecně známo nekonal. Založení Chichen-Itzá spadá do roku 435, později pro velká sucha se obyvatelstvo odstěhovalo, aby se tam později vrátilo a bylo dobyto bojovnými Toltéky. Toltékové, na rozdíl od Mayů byli bojovní lidé, dobyli Mayskou říši, tím skončila jednota mayských kmenů, které kdysi zabíraly rozlehlé území, sahající až do dnešní Guatemaly a Hondurasu. Bitva, která znamenala porážku Mayů, je vykreslena jako velmi kruté krveprolití na stěně jaguářího chrámu nad stadionem Peloty. Sláva Chichen-Itzy končí prý roku 1204. Nikdo neví, proč se tak stalo. Mayská kultura byla zřejmě velmi vyspělá. Mayové byli špičkoví v matematice i astronomii a mohli se rovnat svou kulturní vyspělostí Evropanům té doby. Zajímavé je, že neznali kovy ani kolo. Všehcny nástroje byly vyrobeny z kamene  nebo z pazourku. Nechtěl bych se holit břitvou zhotovenou z nějakého šutru. Na druhé straně ale znali beton. Některá slova byla nápadně podobná českým. Název posvátného ptáka 'Quetzal' byl asi převzat z opery 'Prodaná nevěsta' . Mayský jazyk znal naše české "Ř".

Seznal jsem, že název Chichen-Itzá není odvozen od malebné české vísky Čičenice, ale že to znamené "Okružní studně Itzů". Hned kousek za bránou se vám objeví rozlehlý prostor, kde vše žhne tropickým vlhkým yukatánským vedrem.  Opodál za branou je vidět velká pyramida 'El Castillo', (zámek či hrad). a kus vlevo zase posvátná studna 'Cenote', nádrž asi 20 metrů v průměru s kolmými břehy asi 6 metrů vysokými. Kdo by do té studně spadl, nikdy by se ven nevyhrabal. Uvnitř je olivově zelená voda, do které dle pověsti byli vhazováni lidé v době sucha jako oběti na usmíření bohů. Ty lidi už nikdy nikdo nespatřil. Nebyli prý mrtví. Neutopili se. Po mnoha letech pak archeologové z té studně vylovili různé tretky, lidské kosti však žádné. Čili ti lidé se opravdu  v té břečce neutopili..

Ta veliká čtyřstěnná pyramida El Castillo. dosahuje výšky 24 metrů a z každé strany k vrcholu je 91 schodů, plus jeden schod vedoucí ke čtyřboké svatyni, což dohromady dává 365 schodů, tedy přesně tolik, kolik je dní v kalendářním roce. Na každám ze čtyř rohů je devět stupn'ů.Ty stupně znázorn'ují symbolické číslo mayského inferna, země mrtvých. U jednoho schodiště je vchod do pyramidy, ze kterého vedou velice úzké schody až k malé vnitřní plošině, svatyně, kde sídlí červeně natřená socha jaguára s otevřenou tlamou, celá vyzdobená zelenými polodrahokamy. Jaguár byl jeden z posvátných mayských zvířat symbolizující moc náčelníků. Schodiště vedoucí na vrchol pyramidy je velmi příkré, což si člověk uvědomí, až když se vyšplhá na vrchol. Sejít dolů není snadné. Mnoho lidí zasáhne závrat' a nemůže se hnout z místa. S jedním Američanem jsme v náručí snesli jeho manželku, která nebyla schopná jediného kroku.

Naproti pyramidě je potom impozantní budova 'Templo de los Guerreros' (svatyně bojovníků), ke které vede široké schodiště, na jehož vrcholu na vás čeká strážce svatyně 'Chac Mool', posazený mezi dvěma sloupy představujícími hady. Ti hadi mají ale rohy. Před svatyní je pak řada sloupů, na kterých kdysi bývala střecha. To je zbytek dávného shromaždiště Mayů při různých náboženských slavnostech. U východní zdi objektu je potom rozlehlé 'basketbalové' hřiště 'Pelota'. Je to jeden z mnoha impresivních staveb pro jeho rozsah, dekoraci a okolních svatyní. Na jedné stěně je vykreslen obřad stětí hlav prohravším hráčům, kulturní to přínos bojových Toltéků.

V objektu je mnoho dalších budov, hvězdářská observatoř, caracol-chrám, a mnoho jiných. Byl jsem naprosto vyčerpán vlhkým vedrem, teplota se blížila ke čtyřiceti stupn'ům Celsia, samozřejmě nad nulou Nikde nic k pití. Po celém objektu pobíhalo mnoho malých mexických chlapců prodávajících všelijaké suvenýry, nejvíc modely pyramidy v různých velikostech. Ptal jsem se jednoho z nich, kde se dá něco sehnat k pití. "Si sen'or, tiene que andar á la puerta grande" (ano pane, musíte jít až k hlavní bráně) Šel jsem tedy několik set metrů k hlavní bráně totálně vyschlý. Koupil jse si dvě lahve výborného mexického piva 'Dos equis' (dvě X). vdechl jsem je do sebe a vracel se zpět do objektu. Ale tam se opět dostavila žízen'. Najal jsem si taxi a vrátil se do Pisty. Tam před poměrně slušnou restaurací byla stanice autobusu jedoucího zpět na Cancún. V restauraci jsem si dal něco k pití. Venku jsem se setkal s dvěma mexickými manželi. Byli z města Guadalajara. Ptal jsem se jich na ten výraz 'Casa chica' To je prý označení pro takové 'druhotné' manželky. Ti muži mají 'Casa grande' a 'Casa chica' Casa grande, to je jeho domácnost s legální manželkou, které si váží a která je jeho věrnou družkou. 'Casa chica' to je žena se kterou není oddán, ale která na něj pere, žehlí a dělá různé práce, kterou by jeho legální manželka nikdy nedělala. Ženy z Casa grande o ženě v Casa chica vědí, je to běžná 'instituce a patří to ke kultuře v mnohých místech Mexika.

Nasedl jsem na autobus a cestoval zpět do Cancúnu k moji Casa grande.

Galerie obrázků

El Castillo

 

Autor: Jan Marek | sobota 10.7.2021 7:12 | karma článku: 20,19 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik