Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

Před dávnými lety, bylo to v době, které se u vás v Česku z nějakého důvodu  říká 'totáč,' jsem něco nakupoval ve velkém obchodním centru v kanadském Vancouveru. Jak tak procházím mezi stoly s roztodivnými tovary, které po většině nikdo nepotřebuje, moji pozornost upoutala jedna ženština, zřejmě Češka, která do Kanady přijela navštívit svoji příbuznou. Všichni zákazníci tiše procházeli mezi zbožím a tlumenými hlasy se bavili se svými spolukupujícími. Ale!! v tom skoro uspávajícím šumu tam ta ženština začala pomateně běhat mezi pulty a silným kreščendem tam komentovala snad každý knoflík, který obchodní dům nabízel: "Ty vá, todle je u nás taky, jé a todle taky ale je to moc drahý". Ženština nebyla k udržení.

I já jsem se před týdnem vrátil z Prahy domů do Kanady a tak můžu také srovnávat. Jsou to drobnosti. V pražském metru mně snad každý mladší člověk, at žena či mladík pouštěli sednout. Bylo to milé. Dokonce i jedna žena ve vyšším stupni těhotenství. To za mých mladých let v Praze neexistovalo. Asi dělám dojem přestárlého dědka. Říká se, že chcete li znát pravdu, naslouchejte dětem. V jednom místě jsem se ptal jedné mladé maminky na nějakou ulici. Vše mi vysvětlila, já poděkoval a odcházel. Tu však slyším jejího asi pětiletého synka se ptát: "Mami, co to bylo za dědka?:" Musel jsem se smát, leč mladá maminka vylepila děcku jednu na zadek. To neměla dělat. Dědek zkrátka jsem a s tím nic nenadělám, navzdory trestu toho nevinného děcka.

V Praze každý spěchá. Na přestupných stanicích metra se každý někam žene skoro nadzvukovou rychlostí. Každý druhý muž s ruksakem na zádech, který když se pak v narvaném metru vrtí, sponánně shazuje spolucestujícím brýle.V metru, ti, kteří sedí se většinou rozmrzele mračí. Usmívajícího nevidět. Sotva dosednou, vytahnou z kapsy něco takového hranatého a začnou po tom lítat palcem. Do jednoho. Procházíval jsem se předměstským parkem v Horních počernicích, kde jsem bydlel a potkával spoustu pejskařů. Zde v Kanadě je takový zvyk se zastavit, POZDRAVIT  a prohodit pár slov. Když pochválíte   jejích pejska, at je to to nejtlustší protivné štěkadlo, udělali jste ten den jednoho štastného člověka. Tak jsem tyto manýry zkoušel v Horních počernicích. Pozdravil jsem v parku pejskaře. Ten se zarazil něco zabrmblal a dlouho na mně zíral 'Vodkad mně ten dědek zná?' Tak jsem pokračoval dál.

Nakupoval jsem i v tržištích, kde soukromníci fedrují své výrobky. Ty byly drahé. Ale takové klobásky, či pečivo o dortech či jiných zákuscích nemluvě nikde jinde nenajdeš. Trochu mně tam vadili ti trdlaři, na každém rohu v Praze jedno trdlo prodávajíci kolemjdoucím ty prřipálené těstové hady. Ale jídlo v  restauracích jedna lahůdka. Vyzkoušel jsem tam v Praze i ve vesnicích moje oblíbené  Moravské brabce....ty neměly chybu. Moje rodiště,- víska Rymáně na dráze Praha - Dobříš, je ted výstavou hezky upravených vilek a rodinných domků. Co mně rozesmutnilo, většina mých bývalých spolužáků už nežije. I pan řídící učitel Czizewski z Mníšku....viděl jsem jeho hrob na mníšeckém hřbitově. Nevím, zdali se tam ještě vrátím. Stárnu a s věkem přicházejí i zdravotní potíže. Nicméně na mojirodnou zemi mám ty nejkrásnější vzpomínky. A už ani nesrovnávám. Mnoho věcí se srovnávat nedá. Ty zkrátka jsou.

Autor: Jan Marek | sobota 15.10.2022 20:15 | karma článku: 28,75 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Moje životní kariéra filmového diváka

Ty první roky mého života za války a těsně po ní v malých vesničkách, kde jsem žil, byly bez nějakých velkých událostí kde pro malého kluka byl biograf vrchol zábavy, a vidět nějaký film se rovnal státnímu svátku.

23.2.2022 v 22:28 | Karma: 15,94 | Přečteno: 245x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik