Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Japonci tez planovali zautocit na New York City a na Panama Canal.

Meli v planu postavit asi 16 ponorek, ktere nesly ve vodotesnych hangarech 3 stihacky, ktere technici rychle smontovali po vynoreni ponorky a poslali do akce katapultem (stacili behem valky dokoncit asi 6-8), ta ponorka se jmenovala K-300, 2 se vynorily po kapitulaci Japonska vedle nekolika US valecnych lodi a americke posadky byly sokovane, ty ponorky tez mely nejaka nova technicky vyspela torpeda...Americane pak ty ponorky brzo zlikvidovaly, aby se k nim nedostali Rusove, az po dekadach byly ty trosky nalezene.

1 0
možnosti
Foto

P79a64v84e60l 83K48r81á29l

8. 12. 2021 16:15

Je to vždy smutné, když vládcové přistupují ke svým lidem jako k odpočitatelným položkám. Účel nikdy nesvětil prostředky. Cena za dosažení je vždy příliš vysoká. I jen jediný lidský život má cenu zlata. Pro svoji výjimečnost a neopakovatelnost.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za tuto vzpomínku.

0 0
možnosti

Včera jsem si listoval v dějinách Tibetu a předtím přečetl memoáry jednoho čínského komunisty, který se za Maa dostal na nucené práce a podařilo se mu uprchnout do Mongolska. - Japonci jsou v celé Asii zapsaní jako nesmírně brutální národ, který během své expanze klidně zabíjel statisíce civilistů. útok na Pearl Harbor byl v tomto kontextu jen takové šimrání (ovšem obra). Je skvělé, že Japonci pošimrali obra, protože spousta lidí v Asii si po jejich porážce oddychla. O to ale USA samozřejmě nešlo, vždyť se nechtěli plést ani do války v Evropě - ale nakonec do toho byli naštěstí zataženi, i když se jim nechtělo celkem pochopitelně prolévat krev za cizí pitomce.

0 0
možnosti

O tom, že president Roosevelt o útoku věděl, jsem četl v knize (kterou teď nemám poruce, takže citace nebude na chlup přesná) toto:

Nějaký čas před útokem se zřítilo do moře japonský letoun. Americká loď vrak vylovila. (Mrtvý) pilot měl u sebe komunikační kódy, takže Američané mohli dešifrovat japonskou rádiovou komunikaci, včetně připravovaného útoku. Rozvědka prezidenta informovala, ten se ale rozhodl o tom velení na Havaji neinformovat, protože chtěl využít šoku, který útok způsobí u americké veřejnosti. Nepočítal ale, že ten útok bude tak mohutný.

1 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

1 0
možnosti

J45a69n 23M15a30r11e27k

7. 12. 2021 16:52

Dik...Honza

0 0
možnosti
Foto

Honzo, ať ti i rodině nadále slouží zdraví!:-)

1 0
možnosti

J26a95n 89M10a64r53e66k

7. 12. 2021 16:52

Tak Horeste, zatím to jde...pozdravy i tobě!!!!!!

0 0
možnosti

O jedno útoku kdesi na dalekém ostrovu se píše, ale o Dukelské operaci skoro nic. Přitom byla pro nás z mnoha důvodů daleko důležitější.

0 0
možnosti
Foto

Sice úplně nechápu proč tohle píšete pod tento blog..., ale za mě už se to zlepšuje. Dukla je názorná demonstrace jak válčila RA. Nás mnogo.... tak proč neplýtvat životy?

2 0
možnosti

Pane Marek, mel by jste si o tematu neco precist, nez to napisete. Arizona nebyl kriznik, ale bitevni lod. Je to uplne jina liga.

Anexi Hawaje USA nazvat "dostala se pod vliv USA" je dost silne kafe, i kdyz v principu pravdive. Oklestena CSR se dne 15.3. 1939 take dostala pod vliv Nemecka, ze? :-) Hezky den.

Svého času to bývala i samostatná republika, ale časem se dostala pod vliv USA a nakonec 21. Srpna roku 1949 se Hawaj stala padesátým státem USA a na americké vlajce přibyla další hvězdička.

Zdroj: https://janmarek2.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780050

2 1
možnosti

J72a91n 66M69a12r78e85k

7. 12. 2021 16:51

Pane Neužil, díky za váš příspěvek a za opravy. Přiznávám, že nejsem znalec v oboru vojenského námořnictva, ale kdo z nás je? A také nejsem znalec historie Hawaje, i když jsem si také kdysi něco o Hawaji přečetl. Mně v tomto blogu šlo o to osmdesáté výročí japonského útoku na Pearl Harbor. A v tom se snad nemýlím. Jinak i vám přeju hezký den...Honza.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS