Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

Pan Komárek, ač neustále zdůraznuje, že nikdy nebyl a není členem komunistické strany - což může těžko dokazovat - protože zde plácá čistě komunistické žvásty.

Nemohu s ním polemizovat o jeho expozé v oboru astronomie, i když on si to dovolil při kritice Josefa Škvoreckého. Musím předeslat, že mně pan Škvorecký nikdy 'nebral', ale o tom můj blog není.

Pan Komárek se zminuje o první republice, kterou nezažil, ale i přesto se zdá být na téma 'První republika' odborníkem. Už i v předešlých jeho blogách chválí tu dobu komunismu, to jásání davů, ty tance na ulicích, ty prápory, barvy  a já nevím co ještě. Na to pamatuji také. Jsme totiž stejný ročník 1939. I v minulém blogu jsem mu naznačil, že žádné jásání davů na ulicích o ničem nevypovídá. I já pamatuju Staroměstské náměstí plné nacistických paraporů a jásání. V obou případech šlo o jásání vynucené, nebo jásání ze strachu. Také jeho omílání, že Masaryk nechal střílet do dělníků. Pamatuju někdy před padesáti pěti lety na jedné stavbě,kde jsem dělal brigádu, tam brigádničil i bývalý esenbák v důchodu. On ale byl i četníkem za první republiky. (To je ta republika, na kterou je pan Komárek odborník, i když v její době ještě chodil po houbách) Ten bývalý četník / esenbák právě mluvil o tom "střílení" do dělníků. Ti "dělníci" demonstrující v mnoha případech dělníci vůbec nebyli, ale placení provokatéři z řad KSČ. A prezident Masaryk všechno to střílení ostře odsuzoval (dle toho bývalého četníka) Sám jako prezident prakticky žádnou pravomoc neměl, a četníkům nic nařídit tudíž nemohl. Při jednom střetnutí stávkujících s četníky, kdy si stávkující dali před sebe děti a házeli kamení na četníky, byl jeden stávkující četníkem, kterému vyplivly nervy  zastřelen. To se jistě nemělo stát.´a neomlouvám ho V tom má pan Komárek naprostou pravdu. Ten četník byl pohnán k soudu a ten nenáviděný TGM, který do stávkujících "nechal střílet" si manželku toho zastřeleného nechal pozvat na hrad a zařídil aby ta vdova dostávala důchod takový, jaký měl ten policajt plat. Komunisti jí přemluvili aby to od toho vraha Masaryka odmítla, že jí to bude KSČ vyplácet sama. Udělali to dvakrát a pak se na ní vykvajzli.Já, tak jako pan Komárek jsme první republiku nezažili. Vím od mých rodičů, že nezaměstnaní, jak se také zminuje pan Komárek dostal t.zv. žebračenku 10mKčs na týden, což je jedna z velkých ostud první republiky. Můj otec, účetní ve firmě Hellada měl za té hrozné první republiky 1100 Kčs měsíčně. Činže drahé. Za jednopokojový byt 350 Kčs měsíčně. Ale pánské kožené boty stály kolem 39,99 Kčs. Za komunismu měl můj otec 1250 Kčs (což si dobře pamatuju) a pánské kožené boty stály 250 až 350 kčs. Za první republiky hovězí maso kolem 16 Kčs (dle mé matky) za komunismu 40 Kčs. Do dělníků se na ulici střílelo i za komunismu. Když byla zlodějská měna v roce 1953, o které den před tím A. Zápotocký tvrdil, že nebude (nevěřte západní propagandě) v Plzni byly velké demonstrace...a...vojáci do dělníků  střileli. O tom pan Komárek asi nevěděl. Když jsem byl na vojně ve strážáku v Plzni, oficíři nám radili (neuvedli důvod), abychom na vycházky chodili po třech. Tak tam tehdy už 6 let po měně byli vojáci populární. Tím ten incident neobhajuji!!!

Ano první republika byla daleko od ideální doby. Nikdo ji však nechválil jako komunisti "svoji" dobu. Ti stříleli na podminovaných a zadrátovaných hranicích každého, kdo chtěl žít ve svobodě a to i přesto, že podepsali helsinskou dohodu.

Pan Komárek má jistě právo psát tak jak píše.  Na to má v demokrtické zemi plné právo. Jenom je smutné, že se třeba nezminuje o bývalých zaměstnavatelů, kteří po roce 1948 měli penzi 140 Kčs měsíčně (Po měně roku 53) To byl případ mého strýce Kadlece podílníka firma Hellada. Těsně po válce Hellada koupila novou technologii na výrobu mýdla. Samozřejmě na úvěr. Po znárodnění Hellady, kdy z ní udělali svíčkárnu, museli ti ořebračení "vykořistovatelé" ten dluh splácet ze žebráckých penzí.

Tolik k blogu píně Komárkova.

Autor: Jan Marek | pátek 11.11.2022 1:09 | karma článku: 27,82 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Moje životní kariéra filmového diváka

Ty první roky mého života za války a těsně po ní v malých vesničkách, kde jsem žil, byly bez nějakých velkých událostí kde pro malého kluka byl biograf vrchol zábavy, a vidět nějaký film se rovnal státnímu svátku.

23.2.2022 v 22:28 | Karma: 15,94 | Přečteno: 245x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik