Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Hodnotit první republiku se dá a snad by i mělo bez vztahu k obdobi komunismu - poněkud to věci až příliš relativizuje. To totiz vlastně dělali i vzájemně komunisti a nacisti když voliče vzajemne strasili pred sebou navzájem aby tímto stracem před druhým nahaneli své voliče jak ovce a ti se nechali. Stejně pak lze hodnotit zvlášť i treba soucasny polistopadovy "demokratický" kartel a jejich opozici kterou tento kartel nazývá nedemokratickou a populistickou a sebe naopak tedy tzv. demokratickou a to i výslovně. To je ten stejný princip nahánějící voliče jako praktikovali nacisti i i komunisti. Tedy hodnotit lze a i mělo bez relativizovani a stejně jako dělat kampaň jen za sebe bez ocernovani opozice.

0 0
možnosti
EH

Moje babička říkávala "zlatá první republika". V té době byla mladá. ;-)

Já jsem byla mladá v devadesátkách a taky je nepovažuji za zlou dobu. I když se vše vytunelovalo a inflace požrala úspory.

2 1
možnosti
Foto

Pokud vím komunismus stál na pokraji bankrotu a tak co šlo vytunelovat.

2 0
možnosti
PK

Oceňuji reálný pohled pana Marka. Protože jsem jen o málo mladší, opravil bych některé jeho cenové údaje. Ceny hovězího za lidové demokracie po r.1953 a i na začátku 60.let - přední hovězí s kostí 17 (dnes Lidl 139), bez kosti 20, zadní 29, roštěnka 33, svíčková 40 - tu jsem viděl v obchodě jen jednou (Sušice). Maso čerstvé, žádné stařené jako dnes dělá Polička na bifteky.

Kožené polobotky jsem si kupovával kolem r.1960 za 90-120 Kčs, podrážky se rychle prošlapaly.

1 0
možnosti
Foto

Při porovnání platů tehdy a dnes, tak cena přední hovězí s kostí za 17 Kč odpovídá dnešní ceně hodně přes 170 Kč, bez kosti hodně přes 200 , svíčková hodně přes 400 Kč. boty hodně přes 1 200 Kč. Pak v tom roce přišla měnová reforma a byli okradeni všichni.

2 0
možnosti
OS

Můj děda, ročník 1890 mi jako malému klukovi občas vyprávěl o první republice. Jaká byla po válce strašná bída, jak na vesnici obdělávali každý metr, který se obdělat dal, vyžínali meze u silnic na trávu pro králíky a sbírali klestí a šišky v lese na topení. Ale pracovití a zdraví lidé to vydrželi a vážili si života, práce a vzájemnosti. Mluví se o demokracii za první republiky. Ano, ve vládních kruzích se tak to zřízení označovalo, ale byl to nelítostný, asociální kapitalismus. Po pravdě, nechtěl bych v té době žít. Historici poukazují na výsledky celku, hospodářství republiky, průmyslu. Ale oddřeli to neskutečným způsobem miliony obyčejných lidí. Proto měla rudá garda, zejména po druhé světové válce takovou popularitu. Na druhé straně ti velmi šikovní, pracovití, kteří se dostali ke vzdělání, měli možnost vybudovat dobrou živnost, továrnu, zemědělský statek. Tohle komunisti po druhé válce naprosto rozbili a zničili.

7 0
možnosti
MB

Panu Komárkovi nic nevytýkám. Dehonestuje 1 Republiku a adoruje epochu následnou. Má k tomu plné právo a k tomu vlastně blogy slouží. Nedělejme si iluze, zejména Velká hospodářská krize přinesla reálné potíže všem a všude ...

Tedy tužba po něčem lepším. Od r. 1948 již uběhlo 74 let. Dlouhá doba, s možností otevřených informací. Role TGM byla dávno vyvrácena, žádný střelec do dělníků. Naopak, nástup masového vraha Klémy. Zvrácený režim koná dobro. "Stará zla",mýtí - nastolováním hrůz nových. Klasika dějin - Zboří se to hodnotově staré - žel nenastolí se to nové. Odpovědný hospodář je okraden, nahradí jej všelidový vlastník. Třídní boj, jako teror nástroje. Komunisté hospodaří s ukradenými majetky a očekávaně jim to nejde. Okradou ty umné a generačně upozaďují jejich potomstvo. Prakticky dochází k segregaci společnosti. Léta 50, jako temná skvrna našich dějin. Ani to nestačí, tedy v r. 1953 první krach socialismu - Měnová reforma. Už jsou chudí naprosto všichni - Následně bohatnou především exponovaní komunisté. Nějakou dobu to strachem a setrvačností funguje. Dobře řízené fabriky začnou být rozvíjeny plánovitě - Amatérsky stagnují, navíc podfinancovány přerozdělováním. Extenzivní šílený rozvoj je vyčerpán - přichází ekonomický krach, KSČ to sama vzdává. Nefunguje to a je vyhlášena extremistickým - protizákonným spolkem. Chtějí čadit dodnes?

Asi není lepšího příkladu - My a dnešní Rakousko. Vídeň, jako centrum "v podstatě bezvýznamné hornaté země". rozhodující část průmyslu zůstala v ČSSR. Odmítnutím Marshallova plánu? Tím se naše republika na 41 let vyřadila z civilizace. Samotný pan Komárek má na výběr. Uvědomit si význam pojmů - Sociálno a socialismus. Rakušané si VYDŘELI svobodnou a sociálně žitelnou společnost. My zase BUDOVALI nereálný socialismus. Kde jsme dnes mohli být? Nebýt šílených rudých kožců a vzoru Sovětského slona ? ... :-)

13 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik